Výcvik psa pro elektrický ohradník pro psy

 

Trénink psa je důležitý na správné použití a fungování systému elektronického rádiového oplocení!

 

Daný postup výcviku pro elektronické oplocení byl zpracován na základě doporučení elektronického rádiového oplocení PetSafe, které je podle našeho názoru nejkvalitnějším oplocením na trhu. Můžeme však říci, že daný výcvik je univerzální a dá se samozřejmě použít pro všechny značky elektronických oplocení pro psy.

 

Před prvním použitím

Během tréninkového procesu je VELMI DŮLEŽITÉ, abyste nenechali Vašeho psa volně běhat s obojkem nebo bez obojku. V opačném případě bude pes zmatený.  Během prvního týdne tréninkového procesu,  udržujte psa na vodítku a nepřekračujte s ním hranice rádiového plotu. V pozdější fázi tréninku to bude možné, avšak takový postup na začátku ho může zmást.  Pokud budete nutně potřebovat se psem opustit hranice rádiového plotu  během tréninkového procesu (cca 1 týden) udělejte to autem, nebo ho osobně proveďte na druhou stranu rádiového plotu. Dříve než s ním přejdete hranice rádiového plotu, sundejte mu obojek. Jinak při překročení hranice dostane statickou korekci.

Po každém tréninku během prvního týdne sundejte psovi obojek  z krku dolů, aby si lépe přivykl na kontaktní kolíky. Pak mu skládejte obojek vždy pouze na noc. Později si Váš pes přivykne na nošení obojku stále, ale potrvá nějakou dobu, než si i jeho kůže přivykne na nošení kolíků.

Tréninkové vlaječky jsou určeny na 2 věci. Poskytují vizuální hranicí pro psa a Vám pomáhají při tréninku. Vlajky se nacházejí na místě, kde se začíná výstražná zóna. Všechy vlajky zůstanou na místě cca 2 týdny. Postupně se jejich počet bude redukovat pokud nezůstane ani jedna.

Pamatujte si, že trénink by měl být zábavný, spravedlivý a důsledný. Udělejte každou lekci krátkou, ale intenzivní. Mnoho psů se umí soustředit jen velmi krátce a proto se nenechejte odradit. Určitě se to naučí.

 

 

Fáze 1         DEN 1______DEN 2 ______DEN 3______

 

Nasaďte psovi nekovový obojek s pevným vodítkem spolu s elektronickým obojkem. Nedávejte vodítko na elektronický obojek a ujistěte se, že pevné vodítko s obojkem je umístěno NAD elektronickým obojkem – jinak může vodítko táhnout kolíky elektronického obojku a tím způsobit zranění na krku psa. Před tím než nasadíte psovi elektronický obojek, vypněte vysílač, aby pes nepocítil korekci. Váš pes se musí nejprve naučit jak se má chovat při vlajkách. Procházejte se se psem v rámci vyhrazené oblasti a klidně se psem mluvte. Nyní jděte směrem ke vlajkám. Předtím než se hlava psa přiblíží k vlajce rychle trhněte vodítkem směrem k sobě. Potáhněte psa od vlajek cca 4 až 5 metrů do nitra vyhrazené oblasti a pochvalte ho. Prudké potažení vodítka je jediná „KOREKCE“ kterou  Váš pes potřebuje. Nepotřebuje žádnou verbální korekci (pokárání). Způsob korekce byste měli přizpůsobit potřebám, povaze, temperamentu, velikosti a specifické rase psa.

Každá tréninková lekce by měla trvat 10 až 15 minut. Soustřeďte se na oblasti ohraničení, kde by Vaše rodina nejčastěji překročila hranice rádiového oplocení (přístupová cesta, boční uličky, vstupní brána....). Brzy byste si měli všimnout, že se pes vlajkám vyhýbá. Toto naznačuje že se učí. Hrajte si se psem v rámci vyhrazené oblasti, abyste vytvořili v tomto prostoru asociaci s příjemně stráveným časem. Takto se vyhnete tomu, aby se pes zdráhal vyjít ven z ohraničené oblasti.

Pamatujte si že psa musíte mít na vodítku i když potřebuje splnit pouze své biologické potřeby.

 


Poznámka: Někteří psi se učí rychleji než jiní. Předtím než přejdete na tréninkovou fázi 2 ujistěte se, že se pes cítí v rámci oblasti příjemně a hravě, avšak vyhýbá se vlajkám. Pokud se takto necítí, přidejte k tréninku 1-2 dny.


 

Fáze 2         DEN 4______DEN 5 ______DEN 6______

 

Během fáze 2 je Váš pes stále na vodítku. Zapněte vysílač. Nyní je Váš pes připraven pocítit korekci. Procházejte se se psem v rámci vyhrazené oblasti a klidně se psem mluvte. Dovolte psovi, aby se přiblížil k tréninkovým vlajkám. Když se pes přiblíží do oblasti signálu pocítí nepříjemnou, ale bezpečnou statickou korekci. Jelikož tato korekce ho zaskočí, může trošku poskočit nebo štěknout. Toto je normální reakce. Ujistěte se, že když se toto stane, jste připraven psa rychle potáhnout do bezpečné zóny. Po celou dobu byste měli mít na tváři úsměv a mile ho pochválit („Dobrý Brix.... takový moudrý, že ses vrátil“). Hrajte si se psem a nedovolte mu, aby utekl zpět do domu. Nikdy netahejte, nebo nevolejte psa do oblasti signálu. Nechte ať se sám rozhodne, zda zůstane v bezpečné zóně, nebo překročí hranici.

Teď budete muset začít vkládat do lekcí přednastavené situace. Taková situace nastává tehdy, kdy by pes obvykle chtěl překročit hranici. Například, když člen rodiny prochází hranici, nebo když se jiný pes nachází na vnější straně hranice. Takto se pes naučí, že si musí uvědomovat, kde se právě nachází bez ohledu na danou situaci. Dosud nebyl trénink vystaven okolnostem kdy by pes chtěl opustit hranice bezpečné zóny. Tento trénink můžete začít tak, že necháte jednoho člena rodiny překročit hranice rádiového plotu. Váš pes by měl mít stále nasazený obyčejný obojek s vodítkem jakož i elektronický obojek.

Pamatujte, nevolejte psa ven z bezpeční zóny (můžete k němu promlouvat ale nevolejte ho „ Brix ke mně!“). Pokud Váš pes odmítne následovat člena rodiny – pochvalte ho. UČÍ SE! Pokud Váš pes začne člena rodiny následovat nechte ho, aby dostal korekci. Znovu Váš pes může reagovat úskokem nebo štěknutím. Rychle ho vytáhněte do bezpeční zóny a cestou ho chvalte. Opakujte tento proces i v jiných modelových situacích jako například s jinými psy, s míčkem a podobně, v různých místech vyhrazené zóny. Použijte něco, co má Váš pes rád, co ho nadchne.

Během tohoto procesu si pes dělá úsudek a je to velmi kritický bod tréninku.

Pokud Váš pes nereaguje když vstoupí do oblasti varovného signálu, může to být způsobeno uvolněním obojkem. Pokud obojek přiléha ke krku psa správně a on přesto na korekci nereaguje, většinou to znamená, že je nastavena nízká úroveň korekce.


Poznámka: Před tím, než přejdete na tréninkovou fázi 3 ujistěte se, že se pes cítí v rámci oblasti příjemně a hravě avšak vyhýbá se vlajkám. Pokud se takto necítí, přidejte k tréninku 1-2 dny.


 

Fáze3     DEN 7__DEN 8 ___DEN 9___DEN 10__DEN 11__

 

Pokud Váš pes úspěšně zvládl tréninkovou fázi 1 a 2, je připraven se pohybovat v rámci bezpečné oblasti bez vodítka za Vaší neustálé přítomnosti. Nenechávejte Vašeho psa bez dozoru během tréninkové fáze 3. Není ojedinělé, že si Váš pes vytvoří asociaci s vodítkem, nebo trenérem a může se pokusit odejít z bezpečné zóny, když se tyto podmínky změní. Pokud se to stane, jděte vzít psa, odepněte mu obojek a vraťte se do bezpečné zóny (většinou se pes rychle vrátí do bezpečné zóny sám). Pokud nejste schopni ho vrátit do bezpečné zóny ihned, vypněte vysílač, aby se mohl vrátit do bezpečné zóny bez korekce. 

Po 6 dnech dohlížení na Vašeho psa bez vodítka ho můžete nechat bez dozoru na krátké časové úseky. Postupně, v průbehu následujících 3 týdnů ho nechávejte bez dozoru na delší časové úseky.


Poznámka: Někteří psi budou chtít zůstat v blízkosti domu, nebo se budou obávat jít ven. Může to trvat několik dnů, než se osmělí. Vezměte Vašeho psa do bezpečné zóny  a dejte mu jeho oblíbené pamlsky, hrajte se s ním, hodně ho chvalte, abyste mu ukázali, že je v bezpečí.


 

POSLEDNÍ FÁZE __________

 

2 týdny poté jak můžete nechat psa venku bez dozoru můžete začít odstraňovat tréninkové vlajky. Vyberte každou druhou vlajku každý deň pokud je nevyberete všechny. Když jsou všechny vlajky odstraněny, (pokud je to nutné) můžete začít trénovat psa, jak může bezpečně z vyhrazené oblasti vycházet. Sundejte mu dolů elektronický obojek a založte mu obyčejný obojek s vodítkem. Pochvalami navnaďte psa, aby Vás následoval. Většina psů se bude obávat Vás následovat, ale musíte být naléhavý. Nedovolte psovi aby „utekl“ přes hranici rádiového plotu. Učte ho, že je bezpečné když jde s Vámi na vodítku. Používejte uvolňovací slovo jak je „pojď, volno, dobře, OK „

Buďte důslední a procházejte ven z ohraničené zóny vždy jen v jednom místě.

Po čase si Váš pes vytvoří asociaci, s opouštěním oblasti na vodítku přes pomyslnou bránu.

 

Výcvik vystrašeného psa

Pokud je pes po korekci vystrašený a neopouští své bezpečné místo (veranda, psí bouda) výcvikový systém PetSafe doporučuje následující postup:

  • Pokud se pes chová vystrašeně, majitel by se ho neměl snažit „uklidňovat“ jinak řečeno, majitel by neměl podporovat nežádoucí chování.
  • Majitel by měl umožnit nošení obojku v rámci domu, aby si pes zvykl na nošení obojku v situaci, kde nedostal korekci. Pochvalte psa za nošení obojku a za chování se „uvolněně“.
  • Předtím než půjdete ven z domu nasaďte psovi obojek. Nasaďte psovi i obyčejný tréninkový obojek s vodítkem.
  • Pokud je to nutné, jemně zatáhněte psa do tréninkové oblasti. Pokud se pes bránív rámci tréninkové oblasti jemně ho potahujte.
  • Když se pes pohybuje v rámci tréninkové oblasti, zaměřte se na trénink základních povelů.