Proč pes táhne na vodítku a možnosti jak tomu zabránit...

 

pes na voditku

Prvním důvodem pro zodpovězení otázky, proč psi často na vodítku táhnou si musíme uvědomit, že psi se chovají tak, jak jim to vyhovuje a co splňuje svůj účel – dostat se tam kam chtějí jít. Majitel proto musí usměrnit aktivitu psa tak, aby pes věděl co jste ochotní akceptovat a co už ne. Jinak si pes myslí, že pánovi či paničce se musí opravdu líbit chodit s napnutým vodítkem když to tak rádi opakují!

Zadruhé, je na místě poukázat na přirozenou tendenci psů ale i lidí, vyvíjet protitlak proti tlaku (nebo táhnutí). Je to úplně bežné jak pro psy, tak i pro lidi. Jakmile na vodítko zatáhneme, pes bez rozmýšlení začne táhnout, proto je to reflexní chování.

Dalším důvodem proč psi táhnou je, že jsou prostě rychlejší než my! Zkuste vyhrát bežecké závody se sibiřským haskym:)!

V neposlední řadě je důvodem táhnutí psa i nedostatečná autorita pána, který je pro psa méně důležitý než všechno ostatní co se děje kolem, nebo jsou důvodem jen nevhodné pomůcky (typ obojku či postroje a vodítko).


 TECHNIKY jak naučit psa netahat na vodítku

Technika STOP

Když pes začne tahat, ihned zastavíme. Když se pes ohlédne a uvolní se tah na vodítku, pokračujeme opět vytyčeným směrem, což znamená pro psa odměnu (jde tam, kam chce). Opakujeme tento proces tak dlouho, jak pes opakuje své chování. Nakonec si spojí tažení se stáním, a tak se bude snažit táhnout méně nebo vůbec.

Při této technice je důležité opakování vždy, když pes táhne. Je potřeba si také uvědomit, že pes nepřestane táhnout vodítko po 10 minutách tréninku ani za 1 den. Bude to pravděpodobně trvat déle, ale pokud budete důsledný, vyplatí se to.

Tuto techniku byste také měli doplňovat pozitivním potvrzením pro psa jak si přejete aby se choval – tedy pokud táhne zastavíme, ale pokud jde pěkně, pochválíme ho.

Technika ZMĚNA SMĚRU

Jakmile pes začne táhnout, ihned změníme směr chůze – i velmi radikální o 180°. Budete překvapeni, jak dobře tato technika zabírá. Nejvíce úspěchů zaznamenáte, když je pes ještě mladý.


 

EasyWalkTECHNICKÉ VYBAVENÍ

Dnes existuje několik vhodných pomůcek, které vám velmi pomohou omezit tažení psa na vodítku.

Jedná se o speciální postroje proti táhnutí nebo ohlávky, které jemně ale efektivně směrují tělo psa tak, aby bylo uvolněné vodítko na vycházce běžné. Z naší zkušenosti je asi nejlepší takový postroj - postroj proti táhnutí Easy Walk, který Vám vřele doporučujeme.

Ujistěte se, že k výcviku nepoužíváte vytahovací vodítka, které vám neumožní plně kontrolovat pohyb psa.

Nezapomínejte, pes je schopen chovat se na vycházce tak, jak si přejete, ale jen za podmínky, že se mu věnujete při výcviku a usměrňování jeho chování směrem, jaký vám vyhovuje.

I několik minut výcviku denně bude mít dalekosáhlé pozitivní důsledky.