Když váš pes miluje přelézání plotů

 

Většina z nás patří k obrovským milovníkům psů za každých okolností. Ať jde o jakékoli strasti a starosti, pouto mezi zvířetem a člověkem je tak silné, že se nedokážeme na našeho miláčka dlouho zlobit. Přesto občas umí způsobit menší i větší trápení, které potřebují jednoznačné řešení. Jeden z nejčastějších problémů bývá pravidelné utíkání či přeskakování plotů v zahradě. Co v takovém případě dělat a jak tomu zabránit  aniž by zvíře trpělo nebo bylo nespokojené?

Proč nám to dělají?

Pokud se zamýšlíte nad tím, zda je váš pes vůbec šťastný, když má ve zvyku utíkat, nezoufejte! Pravidelné přeskakování plotů či hledání skrytých štrbinek neznačí jeho nespokojenost, ale jen čisté zvířecí pudy, například v případě hárání fenky, touha po přezkoumání okolí nebo momentální nuda a touha po výtržnictví :-). V takovém případě je třeba zjistit skutečný důvod, pro který oblibuje pravidelné útěky. Věnujete se mu dostatečně nebo je to prostě jen spekulant? Sledujte při jakých příležitostech to váš miláček dělá a zkuste mu v tom zabránit povelem.

Samozřejmě, ne vždy může být člověk v tom okamžiku přítomen. Lze tyto „zvěrstva“ dělá vysloveně tehdy, když doma nejste. V takovém případě máte tři možnosti: zajistit všechny byť jen malé štěrbiny, které by mohly podpořit útěk, nechat si zvýšit plot, což může být poměrně finančně náročná záležitost, nebo investovat do bezpečného elektronického ohradníka pro psy, které pejska odnaučí utíkat a navíc za dostupnou částku.

Co je elektronický ohradník pro psy?

Ačkoliv se na první slyšení může milovníkem zvířat zdát tento název přímo drastický, opak je pravdou. Princip je jednoduchý – izolovaný drát, který je zabudovaný v zemi a kopíruje linii oplocení vysíla signál, ne elektrický proud. Váš pes bude mít na obojku speciální přijímač, který reaguje na zmíněný drát. Pokud se pes dostane do těsné blízkosti plotu, dostane výstražný zvukový signál. Pokud pokračuje dál do výstražné zóny, jejíž velikost si umíte nastavit, následuje sice nepříjemná, nicméně bezpečná statická korekce. Ta je maximálně neškodná a její intenzitu si umíte při většine zařízení nastavit sami. Pejsek v žádném případě nepocítí bolest, jen si bude uvědomovat, že jde o něco nepříjemné a tedy měl by ukončit činnost, v tomto případě odstoupit od plotu. V žádném případě se nejedná o týrání psů! Nakolik intenzita výboje se dá nastavit od plemene, velikosti i roku života pejska (ideálně až od šestého měsíce) je nutné vhodné nastavení a odzkoušení. V případě, že pes zakňučí je třeba intenzitu snížit.

Velmi důležitým faktorem, na který se, bohužel, často zapomíná, je výcvik vašeho pejska na elektronické rádiové oplocení. Pokud je daný výcvik proveden důkladně, výsledným efektem bude pohyb pejska jen v těch zónách pozemku, kde mu daný obojek nebude ani pípat. Výcvik je velmi jednoduchý a zvládne ho každý majitel pejska. Navíc je důkladně popsán i v návodu zařízení. Přečtěte si náš článek ohledně výcviku psa pro elektronické oplocení.

 

Pravidelný chod oplocení nepotřebuje vaši přítomnost, proto bude pes tímto způsobem kontrolován i bez vaší přítomnosti. Kvalita a spolehlivost je ověřená léty praxe, proto se nemusíte obávat  zbytečné investice. Nezáleží dokonce ani na tom, jakou velikost má váš pozemek. Zda bydlíte ve vile s enormní zahradou nebo jen v malém útulném domečku, elektronické oplocení dokážeme přizpůsobit vašim specifickým požadavkům bez potíží.
 

baner_radiove_oplotenie2

 

V první řadě je důležitý výběr takového elektronického rádiového oplocení. K nepopíratelné jedničce na světě patří značka PetSafe, která disponuje různorodým oplocením s několika funkcemi a úrovněmi. Její hlavními produkty v této kategorii jsou elektronický rádiový plot s výběrem podle velikosti vašeho psabezdrátové oplocení pro psy, kde celé zařízení funguje bez zmíněného drátu  a jako jediná značka na trhu nabízí i elektronický ohradník pro kočky.

Pokud byste se rozhodli však i pro jinou značku, nemusíte se obávat náročné instalace. Jde jen o několik základních kroků, které jsou detailně popsány v přibaleném návodu.

Kdoví, možná se vám podaří vaši malou radost přesvědčit, aby neutíkal i bez tohoto zařízení prostřednictvím intenzivního výcviku. Tak či onak byste tuto skutečnost neměli ignorovat a danou „uprchlickou“ situaci určitě patřičně řešit. Nikdo z nás se nemůže spoléhat jen na to, že se zvíře vrátí domů samo.  Přece jen...strach během čekání bývá nekonečný. Přejeme vám hodně trpělivosti a štěstí, které vám váš pejsek určitě přináší.