Výcvik psa pro elektronický výcvikový obojek

Trénink a výcvik psa je důležitý pro správné používání elektronického výcvikového obojku! Zařízení je velmi účinná pomůcka k výcviku pejska!

Daný postup výcviku pro elektronické obojky byl zpracován na základě doporučení elektronického obojku PetSafe a SportDOG,  která jsou podle našeho názoru nejkvalitnější a nejspolehlivější zařízení na trhu. Můžeme však říci, že daný výcvik je univerzální a dá se samozřejmě použít pro všechny značky a typy elektronických zařízení.

 

Obecné tipy

» Trénujte psa vždy jen jednomu povelu. Pokud budete trénovat psa velmi rychle, může se stát že se mu budou povely plést a ani jeden se nenaučí dostatečně.

» Buďte důslední. Používejte zvukový signál jakož i korekci za každé neuposlechnutí povelu.

» V případě, že psa nemůžete mít pod dozorem, doporučuje se,  aby jste ho záměrně nevystavovali  situacím, ve kterých již v minulosti neuposlechl povel. Nicméně, záměrné vystavení psa vlivům kdy přestává provádět vaše povely a jeho následné trénování může velmi kladně ovlivnit váš trénink a celkový výsledek.

» Pokud pes reaguje na trénink bázlivě, přesměrujte trénink pouze na jednoduché povely jako je například povel sedni.

» Tlačítko +2Boost se používá na vyslání o něco silnější statické korekce v případech, kdy pes povely ignoruje i za použití přednastavené úrovně korekce. Tato možnost je rychlejší než přestavování úrovně na ovladači vysílačky.

» Nikdy nepoužívejte tréninkové zařízení na odstranění agresivního chování psa. V případě, že nevíte zda je pes agresivní, kontaktujte veterináře, nebo certifikovaného trenéra psů.

 

baner_elektronicke_obojky

 

VÝCVIK PSA S POUŽITÍM ELEKTRONICKÉHO OBOJKU

 

Základem tréninku je vycvičit psa, aby v běžných situacích reagoval na vyslovené povely a na zvukový signál zařízení. Pokud se pes vytrénuje správně, korekce by se měla používat pouze v situacích,  kdy pes opakuje nežádoucí chování.

Výuka základních povelů

Povel „SEDNI“

ilustracia_sadni

Poznámka: Během výuky povelu „sedni“ udržujte psa ve své blízkosti.

» Nasaďte psovi kromě tréninkového obojku i obyčejný, vycházkový obojek spolu s 3 m vodítkem (vodítko musí být pevné).  Obyčejný obojek nasaďte NAD tréninkový obojek.

» Držte vodítko a tréninkovou vysílačku v jedné ruce. Stiskněte a držte ovládací tlačítko na vyslání zvukového signálu zároveň s mluvením povelu „SEDNI“ – pokud je to třeba, zatlačte rukou na psa,  aby si sedl. Jakmile si pes sedne, přestaňte vysílat zvukový signál. Pochvalte psa. Tento povel opakujte několikrát,  nezapomínejte psa pochválit pokud povel splní.

» Pokud si pes vždy po zadání povelu a vyslání zvukového signálu sedne, trénink je ukončen. Pokud ne, pokračujte bodem 4.

»Držte vodítko a tréninkovou vysílačku v jedné ruce. Stiskněte a držte tlačítko stimulace na vyslání signálu korekce zároveň s mluvením povelu „SEDNI“ – pokud je to třeba, zatlačte rukou na psa,  aby si sedl. Jakmile si pes sedne, přestaňte vysílat signál korekce. Pochvalte psa. Tento povel opakujte několikrát - nezapomínejte však psa pochválit pokud povel splní.

» Pokud pes plní povel „SEDNI“ s použitím zvukového signálu a/nebo korekce,  může už být připraven na reagování bez použití zvukového nebo statického signálu. Dejte si tréninkovou přestávku a opět se vraťte k bodu č.2 za použití pouze zvukového signálu.

tien

 Povel „KE MNĚ“

 

1. Nasaďte psovi kromě tréninkového obojku i obyčejný vycházkový obojek spolu s 3 m vodítkem (vodítko musí být pevné).  Obyčejný obojek nasaďte NAD tréninkový obojek.

2. Držte vodítko v jedné ruce a tréninkovou vysílačku v druhé.

3. Počkejte, dokud se pes od vás vzdálí.

4. Stiskněte a držte ovládací tlačítko na vyslání zvukového signálu zároveň s mluvením povelu „KE MNĚ“ – pokud je to třeba, přitáhněte psa k sobě.

5. Jakmile k vám pes přijde, přestaňte vysílat zvukový signál a pochvalte ho (s velkou radostí) za dobře zvládnutý úkol.

6. Rychle se opět pohněte směrem dozadu dokud vás pes začíná následovat. Zastaňte a s radostí psa pochvalte.

7.  Opakujte trénink 3 – 6 krát. Pokud pes vždy po zadání povelu a vyslání zvukového signálu splní povel

     „KE MNĚ“, trénink je ukončen. Pokud ne, pokračujte bodem 9.

ilustracia_kumne

9.  Počkejte pokud se pes od vás vzdálí. Stiskněte a držte ovládací tlačítko se stimulací na vyslání signálu korekce zároveň s mluvením povelu „KE MNĚ“ – pokud je to třeba, přitáhněte psa k sobě.

10.  Jakmile k vám pes přijde, přestaňte vysílat signál korekce a pochvalte ho (s velkou  radostí) za dobře zvládnutý úkol.

11.  Rychle se opět pohněte směrem dozadu dokud vás pes začíná následovat. Zůstaňte a s radostí psa pochvalte.

12.  Opakujte trénink 9 – 11 krát.

13. Pokud pes plní povel „KE MNĚ“ s použitím zvukového signálu a/nebo korekce může být již připraven na reagování bez použití zvukového a/nebo statického signálu. Dejte si tréninkovou přestávku a opět se vraťte k bodu č.3 za použití pouze zvukového signálu.

tien

Povel „ZŮSTAŇ“

 

1. Nasaďte psovi kromě tréninkového obojku i obyčejný, vycházkový obojek spolu s 3 m vodítkem (vodítko musí být pevné).  Obyčejný obojek nasaďte NAD tréninkový obojek.

2. Nápadně označte místo kde chcete,  aby si pes sedl a zůstal například s použitím polštáře nebo deky.

3. Dejte psa sednout na místo. Držte vodítko v jedné ruce a tréninkovou vysílačku v druhé.

4. Vstaňte a zůstaňte v rámci 1metru od uvedeného místa. Procházejte se kolem psa a podložky. Psovi se nevnucujte.

5. Pokud se pes pokusí příjít k vám, stiskněte a držte ovládací tlačítko na vyslání zvukového signálu zároveň s mluvením povelu „ZŮSTAŇ“ – pokud je to třeba, nasměrujte psa,  aby si opět na podložku sedl.

6. Jakmile se pes vrátí na místo, přestaňte vysílat zvukový signál. Nezapomeňte ho s radostí pochválit!

7. Když si pes sedne, uvolněte se a pohrajte se s ním.

8. Opakujte bod č.3 po bod č.7.

9. Pokud se pes vždy po zadání povelu a vyslání zvukového signálu vrátí na místo, trénink je ukončen. Pokud ne, pokračujte bodem 10.
***
10. Dejte psa sednout na místo. Začněte opět chodit kolem podložky.

11. Pokud se pes pokusí přijít k vám, stiskněte a držte ovládací tlačítko na vyslání signálu statické korekce s mluvením povelu „ZŮSTAŇ“ – pokud je to třeba, nasměrujte psa,  aby si opět na podložku sedl.

12. Jakmile pes poslechne povel, přestaňte vysílat signál a pochvalte ho.

13. Když si pes sedne, uvolněte se a pohrajte se s ním.

14. Pokud pes plní povel „ZŮSTAŇ“ s použitím zvukového signálu a/nebo korekce může být již připraven na reagování bez použití zvukového a/nebo statického signálu. Dejte si tréninkovou přestávku a opět se vraťte k bodu č.3 za použití pouze zvukového signálu.

ilustracia_zostan

 

 

 tien

 

Eliminace nežádoucího chování

Vyskakování

Psi většinou vyskakují na lidi,  aby si získali pozornost. Pokud nechcete aby Váš pes vyskakoval na vás, členy vaší rodiny, přátelé či sousedy je třeba,  abyste takové chování nepodporovali. Nepodporování takového chování znamená, že vždy když pes na někoho vyskočí,  bude následovat odmítavá reakce.

Poznámka: Je vhodné aby pes už znal povel „SEDNI“.

1. Nastavte korekci o jeden stupeň vyšší než je vhodná stimulační úroveň pro vašeho psa.
2. Jakmile chce pes vyskočit, stiskněte ovládací tlačítko se stimulací zároveň se zadáním povelu „SEDNI“.
3. Když si pes sedne, přestaňte vysílat signál a psa pochvalte.
4. Pokud pes ignoruje stimulaci, použijte tlačítko stimulace na vyšší úrovni.

 

ilustracia_kumne

Zkoušejte si tento povel na různých místech a s různými lidmi.


 tien

„Pronásledování“ aut a pod.

 

Pronásledování je pro psa instinktivní chování, které se spouští když pes vidí pohybující se předmět. Některé rasy jsou speciálně vyšlechtěné k nadměrnému „pronásledování“ co však psa dostává do situací ohrožení a nechává majitele bezmocného.  Nikdy proto nenechávejte psa pohybovat se volně bez vodítka pokud se nenaučí uposlechnout povel „KE MNĚ“ – „K NOZE“ a pod. Je velmi důležité,  abyste nežádoucí „pronásledování“ vždy potrestali.

 

1. Následující trénink byste měli provádět pouze pokud jste zajistili BEZPEČNOST zvířete tak i svou. Použijte pevné vodítko dost dlouhé na to,  aby dovolilo psovi „pronásledovat“ objekt ale dostatečně krátké na to,  abyste ho měli pod kontrolou když objekt dostihne.

2. Nastavte o jeden stupeň vyšší stimulační úroveň než je vhodná pro vašeho psa.

3. Uveďte psa do situace, ve které chce objekt „pronásledovat“.

4. Když se objekt začne přibližovat, držte vodítko pevně v rukou. Jakmile pes začne objekt „pronásledovat“, zadejte mu povel „KE MNĚ“ a stiskněte ovládací tlačítko stimulace. Pokud neuposlechne povel, zatáhněte ho k sobě vodítkem.

5. Pokud pes ukončí „pronásledování“, přestaňte vysílat signál korekce, postupte pár kroků dozadu a dejte mu povel „KE MNĚ“. Když pes přijde až k vám, pochvalte ho.

6. Pokud pes stimulaci na nastavené úrovni ignoruje, opakujte tréninkovou situaci s použitím tlačítka +2Boost.

 

ilustracia_neziaduce

Zkoušejte si tento povel na různých místech a s různými lidmi.