Cestování se psem - autem, vlakem či autobusem

Cestování se psem na dlouhé či krátké výlety nebo dovolené může být jak příjemné tak i bezpečné s pomůckami, které u nás najdete. Na jakékoliv delší cestování se psem je nutno podle potřeby přibalit doplňkovou výbavu i pro vašeho psa. Mezi tyto potřeby patří například cestovní miska pro psa, cestovní box na jídlo, případně cestovní vak na krmivo pro psa a podobně. Toto vše a mnohem více u nás najdete. 

 

Cestování se psem - obecné informace

Základem úspěšného cestování se psem v autě či v jiném dopravním prostředku je především alespoň základně vychovaný pes. I při nejlepším výcviku jsou však někteří psi neposední a velmi aktivní na to, aby klidně počkali na to, kdy budou moci z dopravního prostředku (auta, vlaku či autobusu) vystoupit. Výrobci potřeb pro psy však myslí na každou možnou situaci, aby vám oběma zpříjemnili společné cestování a zejména, abyste zůstali během přepravy v bezpečí vy, váš pes a případně i vaši spolucestující. V neposlední řadě nezapomínejte na to, že také máte ze zákona povinnost zajistit všechny přepravované osoby a majetek tak, aby nedošlo k možným nehodám v případě nárazu.

Cestování a se psem obzvláště si vždy vyžaduje přípravu, a to zejména podle náročnosti cesty, na kterou se vydáváte. Pokud pravidelně cestujete se psem v autě, potřebujete minimálně základní výbavu jako například cestovní přepravku pro psa (nebo kočku), ochranný potah na sedadla (přední, zadní), nebo bezpečnostní postroj do auta pro psa. Nejedná se přitom o žádné luxusní vybavení, ale o základy při cestování se psem v autě, které vás i jeho ochrání a také ochrání vybavení vašeho auta, což jistě oceníte.

ilustracia tien

 

Cestování se psem - v autě

Základní výbava

K základní výbavě na denní cestování se psem v autě patří:

- postroj do auta - bezpečnostní s autopásem

- bezpečnostní pás do auta pro psa

- ochranné potahy do auta (do kufru, resp. na přední nebo zadní sedadla)

- Ochranné bariéry do auta

- Doplňkové vybavení na cestování se psem

 

 

Postroj do auta - Jak si ho správně vybrat?

 

Můžete si vybrat ze široké nabídky kompletních cestovních postrojů pro psy, které jsou speciálně určené pro cestování autem, a dodávají se buď s vodítkem nebo bez. Některé postroje do auta pro psy procházejí i tzv. CrashTesty, kde jsou vyhodnocené jejich bezpečnostní vlastnosti. Následně výrobky získávají certifikáty, kde najdete informaci, do jaké váhy je schopný postroj ochránit vás a vašeho psa při případném nárazu. Takové postroje a vybavení jsou zpravidla více finančně nákladné, ale zajistí vám pohodu na duchu a my je určitě doporučujeme hlavně na meziměstské či mezinárodní cestování.

Méně finančně náročné jsou univerzální postroje, které jsou určené jak k přepravě psů v autě nebo je můžete využít i na běžné vycházky, většinou s názvem - postroje pro psy 3v1

V neposlední řadě, můžete využít každý postroj s dostatečnou hrudní oporou, a stačí pokud si zakoupíte jen bezpečnostní autopás pro psa, který jen uchytíte k postroji a pásu v autě. Zde máte také na výběr z různých druhů.

 

Postroj do auta Kurgo

 Postroj pro psa do auta Kurgo, bezpečnostní s autopásem 

Tento bezpečnostní postroj, který byl testován pomocí skutečných Crash Testů, udržuje vás a vašeho čtyřnohého miláčka během jízdy v bezpečí. Celokovový systém háčkování je založen na technice pro postroje, které používají horolezci a pracovníci pracující ve výškách. Zabezpečuje tedy pevnost a bezpečnost.

Postroj pre psa do auta Kurgo, bezpečnostný s autopásom

Postroj pro psy, PetSafe® 3 in 1™ na vycházky a do auta

Postroj pro psy, PetSafe® 3 in 1™ je ideální všestranný postroj, navržený pro maximální komfort, nastavitelnost a bezpečnost. Postroj může být použitý jako standardní postroj, nebo jej můžete snadno změnit na postroj proti táhnutí. Je vybaven i poutkem, které poslouží k připevnění postroje k bezpečnostnímu pásu v autě.

Postroj pre psy, PetSafe® 3 in 1™ na vychádzky a do auta

 

Důležité doporučení: Vyberte si vhodný prvek pro ochranu vašeho psa a vás během jízdy v autě zejména podle velikosti vašeho psa. Malý pes vyvine při nárazu mnohem nižší sílu než například zvíře o váze 35kg, které v rychlosti přibližně 40km/h dokáže vyvinout sílu až 1400kg!

Kompletní nabídku postrojů pro psy do auta, na cestování najdete zde 

 

 
Podívat se na komplet nabídku
 

 

ilustracia tien

 

Bezpečnostní pás do auta pro psa

 

Bezpečnostní pás do auta pro psa je výborný pomocník pří jakýchkoliv cestách s vašim chlupatým přítelem. Je to základní vybavení každého majitele psa, který běžně cestuje se psem v autě a přepravuje ho na zadních sedadlech auta. Je třeba si uvědomit, že i lehký náraz představuje pro nepřipoutané osoby jako i psy v autě vysoké nebezpečí, nemluvíc o vyšším pohodlí cestování s příliš aktívním psem, který bez připoutání skáče po celém autě!

 

Bezpečnostný autopás s otočnou karabínou Kurgo Swivel Tether

 

 Bezpečnostní autopás Kurgo Direct to Seatbelt Tether  

Bezpečnostní pás pro psa se připevní pomocí karabiny k postroji vašeho psa, a pak se zaklikne do zásuvky bezpečnostního pásu na kterémkoliv sedadle vašeho auta.

Bezpečnostný autopás Kurgo Direct to Seatbelt Tether

Bezpečnostní autopás pro psa s ouškem Kurgo Seatbelt Tether

Autopás pro psa s ouškem lze použít jako samostatné řešení pro zajištění vašeho psa, nebo jako náhradní autopás společně s jakýmkoliv postrojem pro psa do auta.

Bezpečnostný autopás pre psa s uškom Kurgo Seatbelt Tether

Bezpečnostní autopás s otočnou karabinou Kurgo Swivel Tether

Nejsilnější systém připoutání psů, který obsahuje karabinu, kterou používají arboristé - ošetřovatelé stromů. Byl testován na podporu 20 KkN nebo 2050 kg síly. Otáčivé provedení karabiny zabraňuje tomu, aby se váš miláček zakroutil nebo zamotal do popruhu. 

Bezpečnostný autopás s otočnou karabínou Kurgo Swivel Tether

ilustracia tien

 

Ochranné potahy do auta

 

V případě, že vozíte psa v kufru, je dobré prostor ochránit potahem do kufru, který je nepromokavý, kvalitně provedený, aby se netrhal a aby se do něj nezapichovala psí srst. Totéž platí pro ochranné potahy na zadní i na přední sedadla auta. Zde platí, čím více investujete do kvalitní výbavy, tím budete raději se psem cestovat, protože údržba vašeho auta bude jednoduchá, a auto tak zůstane jako nové. Mějte na paměti, že ten škrábanec na nárazníku, který Dunčo udělá jednou při vyskakování z kufru tam už zůstane... 

 

 

Ochranný prehoz na zadné sedadlá Kurgo Wander Bench Seat Cover

 

 Ochranný přehoz na zadní sedadla Kurgo Wander Bench Seat Cover  

Je vodotěsný, odolný vůči skvrnám a pratelný v pračce, takže se snadno čistí. Ochranný přehoz neklouže a nespadne jako ostatní modely, protože jsme ho navrhli s předními i zadními přídavnými úchyty pro bezpečné uchycení. Obsahuje další kapsy na pamlsky, hračky nebo jiné cestovní potřeby.

Ochranný prehoz na zadné sedadlá Kurgo Wander Bench Seat Cover

Ochranný potah na zadní sedadla Kurgo Wander Hammock- typ hamaka

Chrání před bahnem a nečistotami pomocí tohoto snadno instalovatelného potahu. Zavěsí se mezi předními a zadními sedadly a nabízí dodatečnou ochranu sedadel před domácími mazlíčky a dětmi. Zabraňuje přístupu vašeho pejska na přední sedadla a bezpečně ho udrží na zadním sedadle.

Ochranný poťah na zadné sedadlá Kurgo Wander Hammock- typ hamaka

Ochranný potah na přední sedadlo Kurgo Co-Pilot Bucket Seat Cover

Udrží vaše sedadla v původním stavu jako ze showroomu i při těch nejnepořádnějších psech. Poskytuje dokonalé uchycení i úplnou ochranu před zablácenými tlapkami či psími chlupy a dokonce před i dětmi, které rádi okopávají zadní část sedadla. Je odolný proti vodě, skvrnám a pratelný v pračce.

Ochranný poťah na predné sedadlo Kurgo Co-Pilot Bucket Seat Cover

ilustracia tien

 

Ochranné bariéry do auta

 

U psů, které přepravujete na zadních sedadlech auta je nutné zvážit i jejich temperament, aktivní nebo vystrašený či nevychovaný pes dokáže znepříjemnit jízdu řidiči auta velmi rychle. Nejedná se přitom jen o to, zda nám je takové cestování příjemné nebo ne. Jde zejména o to, abychom se mohli na jízdu patřičně soustředit a neohrožovali bezpečnost svou a bezpečnost celého silničního provozu. V tomto případě jsou na místě výrobky, které zabrání psovi přeskakovat ze zadních na přední sedadla, případně jakýmkoli způsobem fyzicky rušit řidiče při jízdě. Můžete si proto vybrat z různých ochranných bariér do auta, které se jednoduše zakládají do interiéru vozidla. Ochranná bariéra může být vyrobena z pevné látky nebo z kovu. K dispozici jsou například i speciální ochranné bariéry mezi sedadla s můstkem (Kurgo), které nejen že zabrání psovi v přechodu do jiné části auta, ale vytvoří mu v zadní části auta pohodlný pelíšek na příjemné cestování autem. 

 

 

Ochranná bariéra medzi sedadlá s mostíkom Kurgo Backseat Bridge

 

 Ochranná bariéra mezi sedadla Kurgo Backseat Barrier 

Vytváří měkkou stěnu mezi vámi a vaším chlupatým spolujezdcem, která zablokuje ten malý prostor nad vaší středovou konzolou. Díky této bariéře vás během jízdy nebude váš pejsek více rozptylovat a bezpečně udrží vašeho čtyřnohého kamaráda na zadním sedadle i v případě prudšího zabrzdění nebo nehody.

Ochranná bariéra medzi sedadlá Kurgo Backseat Barrier

Ochranná bariéra mezi sedadla s můstkem Kurgo Backseat Bridge

Ochranná bariéra mezi sedadla s můstkem Kurgo Backseat Bridge překlenuje mezeru mezi vašimi předními a zadními sedadly. K dispozici je i sklopná středová bariéra, která poslouží jako stěna v případě prudšího přibrzdění. Zde také najdete vestavěný držák na pohár či láhev a kapsu na drobnosti.

Ochranná bariéra medzi sedadlá s mostíkom Kurgo Backseat Bridge

ilustracia tien

Doplňková výbava

K doplňkové výbavě pro cestování se psem v autě patří například i přepravka pro psa, cestovní box nebo taška na cestování se psem a také cestovní miska na vodu pro psa.

Miska pro psa a box na jídlo pro psa tvoří samostatnou kategorii při každém výletu se psem, či krátkém nebo dlouhém. Bez vody se může i ten nejkrásnější výlet stát utrpením, a to zejména v horkém prostředí! Vyberte si ze široké nabídky cestovních misek pro psa, větších, menších, plátěných, silikonových či pevných nebo dokonce přímo designových kousků! Při výběru zvažte otvor misky, aby se pes mohl pohodlně napít, stabilitu misky při naplnění vodou, pokud si vybíráte skladatelnou misku a určitě celkovou velikost misky po jejím složení a kolik vám v zavazadle zabere místa.  Krmivo můžete přepravovat v originálním balení od výrobce (např. máte balení v tetrapacích) nebo můžete z granulí doma odsypat do speciálních přepravních boxů nebo tašek na krmivo.

 

 

cestovná taška Ruffwear

 Miska pro psa Ruffwear Quencher Cinch Top 

Integrovaný uzávěr se šňůrkou uskladní krmivo na vašich cestách, a toto je tak kdykoliv přístupné na podávání potravy. Skvělé pro hladové psy na cestách, v základním táboře nebo na výletech.

Miska pre psa Ruffwear Quencher Cinch Top

Cestovní taška na krmivo Kibble Kaddie

Je cestovní systém vhodný pro skladování psích potravin. Kompaktní a pohodlný design umožňuje snadnou přepravu, skladování a dávkování. Krmivo se vydává přes boční otvor.

Cestovná taška na krmivo Kibble Kaddie

Cestovní láhev na vodu Kurgo Gourd Water Bottle & Bowl

Její hlavní část, láhev, poslouží na vodu pro vás i pro psa. Vy se z ní napijete shora. Z láhve odpojíte misku a nalijete do ní vodu pro svého čtyřnohého společníka. Skvělé pro pěší turistiku, běh nebo cestování. Vyrobena z PVC bez BPA.

Cestovná fľaša na vodu Kurgo Gourd Water Bottle & Bowl ilustracia tien

Cestování se psem - vlakem či autobusem

Na výbavu pro cestování se psem v dopravním prostředku budete potřebovat cestovní box nebo tašku na cestování se psem a náhubek. V případě, že tyto pomůcky nemáte, nemusí se vám podařit vůbec do dopravního prostředku nastoupit, nakolik vám to řidič nedovolí. Řidič vám může a nemusí povolit vstup se psem do přepravního prostředku.

 ilustracia tien

Cestování se psem na dovolenou

Při cestování se psem na dovolenou si předem zjistěte, jaké vybavení budete potřebovat pro konkrétní destinaci. V zásadě, pokud se jedná o běžné cestování se psem zvažte zejména:

-máte bezpečnostní vybavení pro přepravu? (postroj, náhubek?)

-bude mít zvířátko při cestování pohodlí? (pomůže vám bariéra mezi sedadla do auta?)

-kde bude váš společník spát? (třeba vzít přenosný pelíšek?)

-máte cestovní misku na vodu? Kde budete mít uskladněnou vodu a krmivo? (zvažte přenosné krmivo v tetrapacích, případně v malém balení, nebo v přenosných přepravkách na krmivo a vodu určené pro tento účel. Ušetříte si tak množství starostí.)

-pokud jdete do kempu, doporučujeme vzít si přivazovací kolík s lankem k zabránění psovi v běhání po celém kempu případě ještě lepší, viz kempinkové systém pro psa zn. Ruffwear, který umožní psovi maximální volnost v kempu

V neposlední řadě, nezapomínejte na udržování čistoty svého okolí a mějte vždy po ruce sáčky na psí exkrementy, nejvhodnější takové, které nezatěžují naše životní prostředí...

ilustracia tien