Hračky pro psy nejsou jen milou zábavou, ale splňují důležitou roli pro psychické i fyzické zdraví psa.

Zde je několik důvodů, proč jsou hračky pro psa tak důležité:

Mohou podpořit psa v dobrém chování

Psi, kteří mají nadbytek energie mohou vykazovat chování, které majitel hodnotí jako nepřijatelné, ale dá se snadno upravit pokud má pes dostatek aktivity, kde nahromaděnou energii může využít.

Psi hračky milují

Pokud se přistupuje ke psům správně již od malička, každý se bude rád hrát až do pozdního podzimu  svého života. Hračky podporují dobré chování, radost ze života a dokonce se může pomocí hraček podpořit inteligence psa (používají se speciální hračky).

 


 

Jak si správně vybrat hračku pro psa

  1. Zvažte věk psa

Hračky pro štěnátka mají být měkkčí a poddajnější než hračky pro dospělé psy, protože štěnátka mají ještě jemné (i když špičaté J) zoubky, a příliš tvrdé nebo nevhodné hračky je mohou od důležité činnosti jako je kousání odradit. 

  1. Zvažte velikost psa

Pokud máte štěnátko, dbejte na výběr vhodné velikosti hračky pro psy v mladším věku. Toto je velmi důležité i pro dospělé psy  - dávejte si pozor zejména na velikost míčků, aby se nestalo, že hračku pes spolkne. Pokud je hračka pro psa naopak, příliš velká, nebude ji umět kousat a hrát se s ní.

  1. Zvažte rasu a povahu psa

Zde je důležité upozornit, že každá rasa má jinou povahu, a proto bude mít každý pes jiné nároky na oblíbenou hračku. Zatímco jeden pes může spíše preferovat měkké pískací hračky,  jiný pes se nezahraje pokud nemá skutečně tu nejtvrdší hračku, kterou jen tak lehce „nezabije“.

  1. Zvažte materiál, ze kterého je hračka vyrobena

Protože psi dají každé hračce zabrat, dbejte na to, abyste pro vašeho miláčka vybrali skutečně kvalitní hračky, které se nedají snadno zničit a kousky spolknout. Pokud si vyberete hračku, kterou pes roztrhá, ujistěte se, že nekupujete levné gumové a plastové hračky plné toxinů, které mohou vážně poškodit zdraví psa.  Dnes si můžete vybrat kvalitní hračky z přírodní gumy (kaučuku) nebo takové, které se vyrábějí z netoxických, biologicky rozložitelných materiálů. 

 


 

Druhy hraček pro psy

Pokud váš pes preferuje plyšové nebo plátěné hračky, ujistěte se, že mu pořídite takovou, která je speciálně určena pro psa a ne pro děti. Materiál a způsob výroby těchto hraček by se měl velmi lišit protože pes může při hře hračku zničit a spolknout její součásti na rozdíl od malých dětí, kde je toto riziko mnohem nižší. Vyberte si pevné hračky, dobře prošívané s bezpečnou výplní. Můžete si vybrat pískací hračky – některé pískají ihned při stisku hračky, jiné je třeba více „lovit“, aby vydaly zvuk. Zvažte, zda je pískání u vás v domácnosti ale vítán jev J.

Většina psů miluje honit míče. Jsou pískací míčky, nepískací, skákací (velmi či málo), duté či plné...Na výběr je jich skutečně hodně. Pokud je například míček dutý, můžete ho použít na házení a doma ji pak můžete použít jako zábavku pro psa na vydolování pochoutky z její duté části. (BECO BALL)  Při jejich výběru se ujistěte zda není hračka pro vašeho psa příliš malá, aby ji náhodou nespolknul. Vyberte kvalitní míčky bez toxických přísad (levný plast nebo levná guma).  Výběr dobrého a kvalitného míčku se vám mnohonásobně vrátí.

Lana a provazy mohou být nesmírně zajímavá pomůcka pro majitele na podporu vzájemného vztahu se psem. Vyzkoušeli jste již přetahování lanem se svým psem? Je dobré nastudovat si psychologii této zábavné hry  - můžete ní napravit chování psa, ale pozor, i zhoršit! Pokud se hraje pes se psem jedná se většinou jen o hru. Pokud se hraje majitel a pes, prohlédněte si náš článek jak na to. Opět, pozor na výběr kvalitních materiálů, aby nevadilo pokud pes kousky lana spolkne. Vyberte si taková lana, která mají kratší jednotlivá vlákna, aby případně snadněji prošly trávicím traktem po spolknutí.

 

Přečtěte si více, jak správně hrát hru přetahování lanem s vaším psem.

 

Vodní hračky jsou speciální hračky určené do vody. Jsou vyrobeny tak, aby plavaly na vodě a zaměstnávaly pozornost psa při vodních hrách. Měly by se snadno házet a po nasáknutí vodou, by neměly být příliš těžké.

Interaktívní hračky můžete využít v případě, že chcete zabavit psa když se mu nemůžete věnovat. Jde o hračky, které jsou navrženy tak, aby dokázaly dlouhodobě psa zaměstnat a lákat jeho pozornost. Pes se běžně musí napŕíklad probojovat k odměně pomocí žvýkacích hraček, která je ukryta někde v hračce. Hračky v této kategorii poutají psa i nezvyklými zvuky, které mohou vydávat či neobvyklým pohybem.

FroliCat

Jsou dostupné speciální interaktivní hračky pro psy i pro kočky.