Proč je výcvik psa důležitý

 

První důvod je jednoduchý: protože je to vaše povinnost. Musíte se ujistit, že se váš pes chová bezpečně – že nebude buď nadměrně obtěžovat okolí nebo že nebude pro společnost lidí nebezpečný.

Druhým důvodem je, že je to v zájmu vašeho psa. Čím větší důvěru máte v chování svého psa, tím více volnosti mu budete moci pravděpodobně dát. Pes, který se může volně pohybovat na zahradě či na procházce, má mnohem lepší kvalitu života než ten, který je stále zavřený nebo chodí jen na vodítku.

Možná zjistíte, že třetí důvod je nejpřesvědčivější. Nejen, že je výcvik vašeho psa ve veřejném zájmu a zájmu vašeho psa ... je to i ve vašem zájmu! Dobře vycvičený pes se bude lépe chovat doma a bude reagovat na lidi obecně pozitivním způsobem. Vynaložte proto na výcvik psa dostatečné úsilí, aby váš pes dokázal obohatit váš život pozitivním způsobem tak, jak to jen pes dokáže...

 

Většina psů je vycvičených svými majiteli. Existuje mnoho různých úrovní výcviku psů, a je jen na vás, kolik energie budete chtít do této oblasti investovat. Můžete se rozhodnout naučit svého psa jen základní poslušnosti, jako je příchod k noze na zavolání, nebo to, abyste se jednoduše nemuseli rozčilovat kolem jídelního stolu. Někteří majitelé psů však zajdou ve výcviku psů i mnohem dál a berou to více než profesionální hobby -  účastní se například na soutěžích psí poslušnosti.

Pokud se rozhodnete cvičit svého psa sami, na jakékoliv úrovni, pamatujte, že nejste sami.

Existuje mnoho dostupných pomůcek k výcvikuzařízení pro efektivní výcvik a můžete také kdykoliv získat radu od profesionálních cvičitelů psů. Pokud budete potřebovat pomoc, zeptejte se!

 


 

kolik tipů pro úspěšný výcvik psů

Začněte brzy

Výcvik psa je jednodušší když je pes mladší. Váš nový člen rodiny může být roztomilý, když je maličký, ale nenechte ho, aby si zvykl na nepřijatelné chování. Čím dříve se budete moci začít věnovat jeho výcviku, tím rychleji se bude učit.

Získejte si jeho pozornost

Při výchově psa, je důležité se ujistit,  že máte jeho  plnou pozornost! Získejte a udržujte se psem během tréninku oční kontakt.

Udržujte výcvik a odměny v rovnováze

Jedním z nejlepších způsobů, jak cvičit svého psa, je použití techniky formou odměn. To znamená, že svého psa za dobré chování vždy odměníte  - obvykle pomocí psí pochoutky. Když se pes chová špatně, zkuste výcvik přerušit nebo odvést jeho pozornost na něco jiného než ho za nežádoucí chování trestat.

Buďte důslední

Jakoukoliv metodu  zvolíte pro výcvik svého psa, je důležité držet se jí! Výcvik psů bude fungovat jen tehdy, pokud jsou všichni zúčastnění konzistentní a důslední. Ujistěte se, že rodinní příslušníci používají stejné techniky a metody jako vy, což utuží váš výcvik.

Buďte rychlí

Když chování psa odměňujete nebo trestáte, tyto reakce musí být psovi známé do sekundy od jeho chování. Jakékoliv pomalejší reakce na chování psa si pes s daným chováním nespojí a tedy budou pro výcvik nepoužitelné.

Nabídněte alternativu ke špatnému chování

Uvědomte si, že trénink psa má být oboustranně výhodný. Je zcela v pořádku, abyste vedli psa nehrát se způsobem, který je škodlivý pro něj nebo pro jiná zvířata (například honí veverky), ale ujistěte se, že podpoříte ten typ hry, který je prospěšný (například honí míčky).


 

Výcvik psů je důležitý, ale mít láskyplný vztah se svým psem je také důležité. Ujistěte se, že to s výcvikem nepřeháníte, a že máte také dostatek času, abyste si se psem vytvořili pouto.

Projevte mu lásku a on vám to mnohonásobně vrátí!

Zdroj: www.petsafe.net