Klíšťata jsou nejen neestetická ozdoba na našem psovi, ale jsou zejména nebezpečné nakolik přenášejí různé nemoci. Psy nejvíce ohrožuje lymská borelióza, babesióza a ehrlichióza. Proto je nutné sebe i psa chránit před možností nakažení pomocí různých odpuzujících obojků proti klíšťatům. 

Blechy jsou také jedním z nezvaných nájemců ve psím kožíšku, případně v našem domově, a tak si přečtěte, jak se jim dá vyhnout či je eliminovat.

Jak se chránit?

Na trhu dnes existuje množství přípravků proti klíšťatům a blechám. Liší se od sebe způsobem použití, cenou a délkou působení. Dobrá zpráva je, že si každý vybere podle svých preferencí.

Druhy výrobků -  V základě můžeme ochranu proti klíšťatům a blechám rozdělit na ochranu pomocí chemických přípravků a na ochranu přírodními prostředky.

 

CHEMICKÉ PŘÍPRAVKY 

Antiparazitní obojky (např. Scalibor, Kiltix)

Výhody: dlouhá účinnost (4-8 měsíců)

Nevýhody: zvíře musí obojek stále nosit, pes by se neměl koupat i když některé obojky odolávají vodě, možnost zdravotních problémů pokud obojek chytají i malé děti, obojek může zanechávat stopy na nábytku a pod.

Antiparazitní spreje  a šampony 

Výhody: aplikujete jen tehdy, když je to nutné (pokud jdete na vycházku resp. pokud již potřebujete parazita odstranit)

Nevýhody: kratší účinnost. Spreje nejsou vhodné pro psy s velmi hustou srstí . Šampony je nutné používat častěji (přibližně každých 14 dnů). Zvíře by se po aplikaci nemělo koupat.

Pipetky (např. Frontline)

Výhody: jelikož se přípravek aplikuje přímo na srst, ihned se vstřebá a nezanechává stopy

Nevýhody: kratší účinnost (přibližně 1 měsíc)

Tabletky

Výhody: bezpečné nakolik na srsti nezůstává žádná chemická látka, odolné při koupání

Nevýhody: vyšší cena

Antiparazitní oblečení

Výhody: odolné vůči vodě, použitelné opakovaně na sezóny

Nevýhody: nižší účinnost proti klíšťatům, nevhodné pro kočky


 

PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY 

Nechemické resp. přírodní přípravky jsou vhodné pro citlivá, mladá či březí zvířata. 

Přírodní antiparazitní šampony a spreje (např. šampony HOWND) 


HOWND šampón

Tyto výrobky jsou běžně založeny na esenciálních olejích a účinně dokáží zvíře ochránit zejména preventivním způsobem , ,t.z. parazity odpuzují od zvířete, nebo parazitovi stěžují se na srst uchytit (pomocí různých olejů, které přípravky obsahují). Pokud používáte jakékoli esenciální oleje, dbejte na kvalitu silic, které si vybíráte jako i na správnou koncentraci při ředění.

Výhody: spreje aplikujete jen tehdy když je to nutné, bezpečné pro všechny členy domácnosti, nevstřebává se do krve zvířete. Spreje často mohou používat i lidé.

Nevýhody: kratší účinnost. Šampony je nutné používat častěji (přibližně každých 14 dnů). Zvíře by se po aplikaci nemělo koupat. Spreje je nutné aplikovat častěji.

 

Ultrazvukové odpuzovače parazitů

Ultrazvukové vlny určité frekvence dokáží efektivně odpudit parazity, tak aby se parazit na zvíře ani neuchytil. Ultrazvuk je bezpečný pro psa, který tento zvuk vůbec neregistruje a neslyší ho ani lidé.

Výhody: bezpečné, pes se může se zařízením i koupat (např. Tick Less), dlouhá účinnost (baterie v Tick Less vydrží přibližně 1rok)

Nevýhody: přívěsek musí zvíře stále nosit

 

Letos můžete vyzkoušet i přírodní recepty proti klíšťatům jako:

 

Recepty s olejem

Do láhve s rozprašovačem nalijte trošku oleje (např. mandlového nebo olivového) a přidejte přibližně 15-20 kapek kvalitního esenciálního oleje jako např: růže, levandule, rozmarýn, teatree olej nebo niauli /podobně jako tee tree olej ale pro psy vhodnější/ následně doplňte láhev vodou.

Recepty s jablečným octem

Jablečný ocet je účinný lék na různé neduhy a dokáže i účinně odpuzovat parazity. Stačí smíchat 2 díly vody s 1 dílem octu a přimíchat trošku rostlinného oleje.

Recept s vinným octem

Potřebujete vinný ocet.( 1/2 pl.) citronelový esenciální olej. (1/4 pl.) levandulový es. olej. (1/8 pl.) tea tree. olej (nebo Neauli). Smíchat a nastříkat na srst psa. 

 

Kokosový olej

Kokosový olej je nejen chutný a můžete jej psovi nabídnout jako odměnu či běžnou součást jeho stravy, ale díky obsahu kyseliny laurové je účinný i jako přírodní odpuzovač blech a klíšťat. Stačí ho před pobytem venku vetřít na hruď, tlapky a oblast ocasu.

 

Jak chráníte před parazity svého psa vy? Máte své osvědčené přípravky resp. přírodní recepty? Napište nám!