Jak správně hrát hru přetahování s lanem s vaším psem

I když je hra s lanem velmi zábavná, zejména pro psy mezi sebou, pokud se hraje majitel tuto hru se svým psem je nutno postupovat podle určitých pravidel. Pokud ne, hra se může rychle změnit na něco celkem jiného. Zároveň, pokud hru hráte s psychologii psa na mysli, můžete její pomocí dosáhnout krásné výsledky při práci s ním...

Pro bezpečnou hru třeba dodržovat jistá pravidla:

  • Vy byste měli začít tuto hru, ne váš pes.
  • Vždy byste měli mít plnou kontrolu nad průběhem hry. Po zadání povelu “pusť” by vás pes měl ihned uposlechnout. Můžete mu zadat několik povelů (sedni, lehni) a do 30 sekund opět začít hru, jako odměnu za dobré chování.

Tato pravidla by měla platit pro každého, kdo chce hrát tuto hru s vaším psem.

Začněte učit psa již od malička jak má hru na protahování hrát

 

Při hře, když je štěnátko nadšené hryzáním a tažením, na chvíli přestaňte hračku táhnout a druhou rukou mu nabídněte odměnu zároveň se zadáním povelu “pusť” nebo “stačí”.  Štěnátko bude odměněno za dobrou “výměnu” a naučí se uposlechnout váš povel když to bude třeba.  Opakujte tento postup několikrát za sebou.

Později již nebudete muset hračku vyměňovat za pamlsek. Pes se takto naučí, že i když mu někto hračku odebere, dostane buď něco dobrého na zub, nebo se může spolehnout na to, že hračku i tak dostane zpět.  Tímto způsobem může předejít častému problému psů, a to je přílišné hlídání  či dokonce agresivita, pokud mu bude chtít něco vzít...

Pokud při hře na vás pes zavrčí nebo vás kousne, ihned přehnaně vykřikněte a dejte mu rázně najevo, že vás to bolí a na chvíli zastavte svůj pohyb. Následně psa pokarhajte 30 sekundovou pauzou ve hře a vaším odchodem. Nic víc mu nebude třeba, aby si uvědomil, že překročil hranice zábavy. Následně se opět k psovi vraťte a procvičte si hranice hry.

Pokud štěňátko překročí hranice více než 3x, hru ukončete bez výjimek.