Oblečení pro psy - Jak si správně vybrat oblečení pro psa?

 

Oblékání psa se stalo módním hitem, avšak oblečení pro psa do chladných až mrazivých dní je pro zimomřivé velmi důležité.

 

zimny odev pre psa

 V deštivém počasí nebo během zimních měsíců se váš chlupatý kamarád může zdráhat jít na procházku - protože mu je zima. Toto speciálně platí pro menší rasy nebo psy, kteří nemají v srsti dostatek podsady, ale jde i o větší rasy, které byly vyšlechtěny v teplých klimatických podmínkách a přirozeně nemají jednoduše zimu v oblibě.

Proč je oblečení pro psa důležité?

Pokud se pes zdráhá jít ven, v určitém období tedy zákonitě dostane méně možností, jak si vybije nahromaděnou energii (speciálně pokud je krmen všelijakými pamlsky). Tato energie se musí dostat ven, a někdy pejsek může začít vykazovat chování, které mu není podobné, začne více štěkat nebo okusovat naše oblíbené pantofle nebo, co je horší, rohy nábytku :/ 

 

 pes1Oděv by proto neměl být pro psa jen módním doplňkem, ale měl by zejména splňovat svou původní funkci a to: zahřát pejska dostatečně (ale ne příliš) tak, aby se cítil příjemně. Oděv by měl sednout pejskovi tak, aby ho na těle netahal, ale aby nebyl ani příliš volný. Zároveň by psí oděv neměl příliš šustit, aby si pejsek při jeho nošení nepřipadal jako rohlík v igelitce :) 

 

Jak zjistím, že je psovi zima?

Psi nám dávají svůj diskomfort na známost tak, že se odmítají hýbat, zvednou ze studené země tlapku nebo se jednoduše začnou od zimy třást (pozor ale na malé chlupáče, kteří se běžně třesou i bez zjevné příčiny) :)))

Jak si vybrat správné oblečení pro psa?

 

Tolerance každého psa vůči zimě je dána zejména rasou, velikostí psa a zdravotním stavem. Pokud zvažujete, jaký obleček vybrat pro vašeho psa a zda je to vůbec nutné, posuďte zejména, zda máte rasu speciálně určenou k pobytu v chladu, tloušťku srsti a zda má pes dostatek podsady, která ho může dostatečně zahřát. Dbejte na zdravotní stav psa tak, aby při pobytu venku příliš neklesala tělesná teplota (ale ani nestoupala!). Někteří psi reagují na velmi chladné prostředí i tak, že se jim vysouší pokožka (mohou se tvořit lupy).

Při výběru oblečení pro psa zvažte i délku vašich pobytů venku. Na krátké vyběhnutí do zahrady bude každý pes v pořádku, avšak pokud plánujete delší pobyt venku během zimních procházek, zajistěte si i kvalitní oděv - pro sebe i pro psa. 

velkostna tabula

 


 

Výběr správného oblečení pro vašeho psa

Zásady při výběru:

Správná velikost (změřte psa od kohoutku ke kořeni ocasu). Tento údaj bude sloužit jako hlavní při výběru správné velikosti.

Změřte obvod hrudi psa (ujistěte se, že vybraný oděv pohodlně psovi padne a nebude příliš těsný, ale ani volný. Pokud oděv psovi nebude velikostně vhodný, nebude ho chtít nosit. Pes bude v tomto případě většinou stát na místě a nechápavě se na vás bude dívat, co to vymýšlíte.  

pes

Vyberte oděv, který příliš nešustí! Jinak bude pes dělat vše proto, aby v něm nemusel trávit čas.

Vyberte si oděv, který se snadno nasazuje a má případně otvor na upevnění vodítka na postroj.

Velmi dobře se vám jistě osvědčí i možnost ochránit psovi krk, aby mu dešťové kapky, případně sníh nepadal do nitra oděvu, kde by ho mohl chladit. Vyberte si oděv se stahovatelnou šňůrkou po obvodu krku, příp. na tlapkách a kolem hrudi, aby se teplo udržovalo uvnitř oděvu.

pes2 Při výběru dbejte na to, aby oděv neměl na sobě zbytečné visačky, které by pes mohl sežvýkat nebo by se o ně oděv zachycoval.

 

Většině psů stačí oděv, který zabrání promoknutí srsti a větru (např. vyrobený ze softshellu). Do velkého chladu však doporučujeme oděv, který chrání všechny nejdůležitější oblasti, kde pes může prochladnout kvalitním, teplým materiálem.